Корисни линкови
Издавачке куће
Последњи постови

Државни празник

03 Feb Државни празник

Ђорђе Петровић, прозвани Карађорђе, био је човек необично редак.
Сељак Шумадинац, врло висока раста, малко погурених плећа, врло снажна тела, висока чела, живих пламених очију, препланула лица, оштро срезаног носа, малих брчића, због ретког отварања готово мраморних уста, кратка одсечна говора, танка јасна гласа, увек обријане браде, а ударца свакад поуздана, готово непромашна…

… Карађорђе је свакад знао оно што хоће да уради, а што је тај човек држао да му је дужност учинити, то ће он извршити макар га не знам шта стало: личну угодност, рођачку пажњу и милошту, имање, главу са рамена, без треунутне двоумице, дао би за оно што је смислио да уради. Какав је био према другом, такав је исти био и према себи самом. Уз то је у смишљању својих намера и вршењу својих одлука Ђорђе био брз као муња и оштар као бритка сабља!

Карађорђе, Милан Ђ. Милићевић

Боже мили! Чуда великога!
Кад се ћаше по земљи Србији,
По Србији земљи да преврне
И да друга постане судија…

Почетак буне против дахија, епска народна песма

После дугих година робовања под Турцима, српски народ је почетак 19. века дочекао у врло неповољном положају. Покретањем Првог српског устанка дошло је до великог преокрета. Стога се од тада говори да је ова српска револуција довела до стварања слободне српске државе.

Дан државности Републике Србије слави се 15. фебруара. То је дан сећања на почетак Првог српског устанка, а уједно Дан уставности. Први српски устав, познатији као Сретењски устав, донесен је 1835. године.

У сусрет овом празнику, пратили смо презентације и причали о Карађорђу, подизању устанка, највећим биткама, поразима и победама .

 

 

Нема коментара

Постави коментар