Корисни линкови
Издавачке куће
Последњи постови

Моји преци, мој понос!

27 Oct Моји преци, мој понос!

Током октобра у оквиру слободних активности ученици су гледали документарни филм „Краљевина Србија“, а затим пратили ППТ презентације о балканским ратовима и Првом светском рату. Након тога, током новемра и децембра гледали су филм „Где цвета лимун жут“ о преласку преко Албаније и страдању српског народа током Првог светског рата.
Све ово била је припрема за пројекат на етвининг порталу под називом „Моји преци, мој понос!“. Ученици основних школа „Јован Дучић“ из Београда, „Стари град“ из Ужица, „Коста Трифковић“ из Новог Сада и ученици Допунске школе на српском језику кантона Аргау у Швајцарској у оквиру овог пројекта заједнички су истраживали прошлост својих предака, учесника Првог светског рата. Циљ је био да се на овај начин обележи 100 година од краја Великог рата. Током овог пројекта ученици су се упознали са догађајима током Првог светског рата, затим су одговарали на упитник, писали кратке саставе о својим прецима који су учествовали у овом рату и учествовали у квизу који су  сами писали, комуницирајући путем вибера.

 

У пројекту су учествовали наставници историје и српског језика из ових школа (Весна Лучић, Татјана Хаџић Јововић, Драгана Бенић и Весна Костић), који су ангажовали преко 50 ученика седмог и осмог разреда. Пројекат је трајао целе школске 2017/2018, а представљен је, као пример добре праксе, 24. марта 2018. и на међународној онлајн етвининг конференцији посвећеној културном наслеђу Европе које се обележава у току ове 2018. године (https://issuu.com/irenepat/docs/master1).

 

Коначни резултат пројекта је заједничка збирка истраживачких радова „Моји преци, мој понос!“

Нема коментара

Постави коментар