Корисни линкови
Издавачке куће
Последњи постови

Фазони и форе

30 Jun Фазони и форе

Министарство културе Србије је у сарадњи са Амбасадом Србије у Швајцарској организовало 17. 6. 2017. године сусрет са песником Љубивојем Ршумовићем у оквиру акције „Негујмо српски језик“. Из кантона Аграу сусрету је присуствовало петнаестак ученика и родитеља, који су, заједно са колегама и децом из Цириха, дошли у Амбасаду аутобусом који је организовала Српска православна црква из Цириха. На путу до Берна родитељи и ђаци имали су прилику да посете новоизграђену цркву Кирила и Методија. Црква је приредила и мали коктел како би се родитељи и ђаци одморили од пута и били спремни за сусрет са песником.
Сусрет са песником Љубовојем Ршумовић био је веома занимљив деци, али и родитељима који су имали прилику да се присете песама за децу уз које су одрасли. Надамо се да ће Министарство културе наставити ову дивну акцију и да ће бити прилике да се деца из дијаспоре поново сретну са неким књижевником.

Љубивоје Ршумовић најпознатији је по својим песмама за децу. За многе песме Љубивоја Ршумовића компонована је музика, а по његовим делима извођено је више представа за децу. Рођен је у златиборском селу Љубишу. Школовао се у Љубишу, Чајетини, Ужицу и Београду. Дипломирао је на Филолошком факултету у Београду, на Одсеку компаративне књижевности. Прву песму објавио је као гимназијалац.
У Београду  је Љубивоје Ршумовић упознао  Душка Радовића, под чијим утицајем почиње да пише песме за децу. Радио је у Радио Београду, у редакцији програма за децу, а затим и на Телевизији Београд, где је био аутор емисија за децу: Двоглед, Хиљаду зашто, Хајде да растемо, Форе и фазони.
Добитник је многих награда и признања за допринос дечијој поезији, међу којима су: Невен, Младо поколење, Награда Змајевих дечјих игара, Бранкова награда, Октобарска награда града Београда. Добио је такође и две запажене међународне награде: Пуља у Барију, за целокупно стваралаштво за децу, и награду УНЕСКО за Буквар дечјих права, на светском конкурсу за књигу која пропагира мир и толеранцију.
Један је од оснивача и први председник Одбора за заштиту права детета Србије, при организацији Пријатељи деце Србије, у којој је актуелни председник Скупштине. Био је директор позоришта Бошка Буха, а сада је председник Културно-просветне заједнице Србије. Председник је савета Међународног фестивала позоришта за децу који се одржава у Суботици.
Данас живи и ради у Београду. Објавио је 86 књига, углавном за децу.

Фазони и форе

Браћу не доносе роде

Нема коментара

Постави коментар