Корисни линкови
Издавачке куће
Последњи постови

22 May Победа, али фер

 

Идеја о оснивању Кроса Радио Београда зачета је у јесен 1990. Након што се директор Радио Београда Никола Мирков   сложио са тим да буде покренуто ово такмичење, 20. априла 1991. године на хиподрому у Сремској Митровици одржан је Први крос Радио Београда. Крос Радио Београда се брзо развијао. Због тога је, као најмасовнија приредба у југоисточном делу Европе, добила име целе медијске куће – Крос РТС-а. Број такмичара из земље и иностранства  повећавао сеиз године у годину, а рекорд је остверен на 8. кросу РТС-а за Гран при Радио Београда када је учествовало 7.386 тркача.  У априлу 2001. заживео је и „Крос РТС-а у дијаспори“. Тада су трчала српска деца у осам европских земаља: Француској, Холандији, Швајцарској, Аустрији, Румунији, Немачкој, Данској и Шведској.

Ове школске 2015/2016. године крос је у кантоноу Аргау одржан у недељи од 17. до 21. маја. Крос су трчали ученици сваке од група у овом кантону. Ученици у Биру трчали су 17. маја на терену испред своје школе. Прво место освојила је Јелена Димитријевић, друго Михаило Ђорђев, а треће Бењамин Тешић. У Волену је крос одржан 18. маја иако нису били присутни сви ученици, али је време било поготно с обзиром на то да је за следећу недељу било најављено кишно време. Прво место заузео је Миле Вукелић, друго Алекса Лукић, а треће Милица Павловић. У Бругу је одржан крос 19. маја – прво место Богдан Стевић, друго Андреа Максић, а треће Огњен Ивановић. У Нусбаумену су ученици трчали 20. маја – прво место Филип Васиљевић, друго Елена Младеновић и треће место Катарина Ђорђевић. И последња група ученика трчала је у Ветингену 21. маја – прво место Виктор Јанковић, друго Владимир Штрбац, треће Немања Радивојевић.

Након кроса, час је био посвећен разговору о спорту, здрављу и спортским такмичењима. Ученици су затим гледали позоришну представу „Победа, али фер“ коју су извели њихови вршњаци у Србији, ученици ОШ „Јован Дучић” из Новог Београда. Представа говори о фер такмичењу, али и о допингу и проблемима до којих његово коришћење може довести. Ова представа ће бити изведена 18. јуна у Београду, на овогодишњој конференцији под називом „Драмско образовање и самообразовање – Како до драмских педагошких компетенција“.

Целу представу можете погледати овде:

Нема коментара

Постави коментар